Så här lyckas du med uteplatsen

Nu när det äntligen är sol kan man planera och göra om på sin uteplats. Det behöver inte vara stora förändringar, det räcker med någonting litet. Minsta förändring är också en förändring.

Blommor som skapar liv

En väldigt vacker uppdatering man kan göra ute är att införskaffa sig olika blommor. Det kanske passar sig med en rosenbuske, eller lite dahlior. Blommor som syrén eller jasmin luktar så fantastiskt gott och dessutom kan de tillsammans med lite lavendel bygga upp ett härligt fjärilshotell. Och vem vill inte ha vackra fjärilar i trädgården? De ger uteplatsen ännu mer liv.

Gör plats för fest

Beroende på hur stor din uteplats är kanske man får välja mellan matplats och loungeset. Kanske är drömmen att ha plats för båda så man kan fika i solen men även äta middag tillsammans hela familjen senare på dagen. Om man börjar med att välja ett loungeset är det bra att kolla efter ett så bekvämt som möjligt. Här blir det lite svårt att välja åt någon annan för vi alla tycker olika om sittplatser. Sen är det rätt så bra att ta reda på om man vill ha något bord till och hur stort det bordet isåfall ska vara. Har man tur hittar man ett loungeset i rätt storlek som man även kan äta vid, då slipper man tänka på att få plats med en separat matplats också. Har man en mysig uteplats är det mycket roligare och lättare att bjuda hem nära och kära, nu när man äntligen kan göra det igen.

Gör om, gör nytt

Om man redan har ett loungeset eller en matplats kan det räcka med att byta dynor eller varför inte sy nya överdrag själv? Det är inte alls svårt att ta ett lätt vaxat tyg och sy nya överdrag till dina redan befintliga kuddar och dynor. Det lite vaxade tyget gör det lätt att torka av om man spiller någonting eller om man behöver torka av annan smuts utan att det blir en plastig känsla när man sitter på den. I tygaffärer kan de hjälpa dig om du har fler frågor.

Belysning som sätter stämningen

Trots att det blir ljusare och ljusare är det fortfarande väldigt mysigt med lite belysning och värme ute. I ljusväg är det väldigt praktiskt och fint med små solcellslampor som antingen kan sättas i gräsmattan, krukor eller hängas på olika sätt hemma hos dig. Solcellslamporna gör att man inte behöver komma ihåg att sätta på eller stänga av dem, det löser lamporna själva. De finns även i olika färger och former. Det finns även hela ljusslingor man kan köpa för att kanske sätta längs balkongräcket. Belysningen är kanske inte främst för att man ska se varandra bättre utan snarare för att få det minst lika mysigt ute som inne.

På bilden ser du snygg och trendig solcellsbelysning från JYSK.

solcell inredning

Topp tre tips för att lyckas med uteplatsen:

  • Blommor i mängder, doftar gott och gör gott
  • Glöm inte belysningen, även på sommaren
  • Mycket går att göra om istället för att köpa nytt

Vill du läsa till inredare?

Gå vår inredningsutbildning till Certifierad Inredare som är helt på distans. Välkommen till oss på Design Academy!

Sara Forsberg

En av lärarna på Design Academy