Låt hallen ta mer plats, fast mindre stökig

Visst kan det kännas tufft att organisera om hemma i alla garderober och skrymslen, men det är så skönt när var sak har sin plats. En plats som sätter lite tonen och känslan för hela hemmet är hallen. Här är jättelätt att bara slänga av sig jackan och skorna efter en lång arbetsdag. Därför kommer här nu lite tips för att hålla iordning hemma i hallen.

Byt kläder när säsongen byts

Det är lätt att man bygger upp stora garderober i hallen fyllda med alla årets jackor, skor och accessoarer. Så mycket att man inte längre ser vad man har, då är det lättaste man kan göra för att vinna utrymme där att hänga undan kläder efter säsongen. Man behöver inte ha jeansjackan och skidjackan framme samtidigt, förhoppningsvis kommer du inte behöva den en av dem ena dagen och den andra dagen efter. Vinterjackorna tar oftast dessutom större plats än vår- och sommarjackorna. Om du lägger vinterkläderna i en påse eller låda och stuva undan under sommaren så kommer sommarkläderna få plats där under vinterhalvåret. Kläderna går hur bra som helst att lägga i vakuumpåsar så de tar ännu mindre plats. Om man vill använda vakuumpåsar måste alla kläder som läggs där vara helt torra först. Praktiska vakuumpåsar finns på bland annat Clas Ohlson.

Vackra lådor som förvara dina vackra saker

På tal om lådor finns det hur många fina och praktiska lådor som helst ute på marknaden. Det finns i alla möjliga storlekar och former. Med stora lådor får man undan saker som tar stor plats eller flera mindre lådor. Det är inte fel att stoppa undan småsakerna från hallen i mindre lådor för att sedan samla dessa lådor i en större. Gör man på detta sätt, kan man sedan säsongs märka den stora lådan så sparar man ännu mer tid vid byte av säsong.

 

Allt behöver inte synas hela tiden

För att få hallen att kännas större är det jättesnyggt att använda sig av gömd förvaring. Det kan vara allt från en byrå eller garderobsdörr till ett tyg som hänger för jackorna. Med en färg som täcker förvaringen kommer inte ögat stressas av att det finns så många saker att se på samtidigt. Känner man att man inte vill köpa en ny byrå eller garderob räcker det med att gömma undan lite saker bakom ett fint tyg, lite som ett duschdraperi kan gömma duschens alla schampon och duschtvålar.

Glöm inte att förvara på väggarna också

Om hallen skulle vara liten är det viktigt att inte glömma väggarna. All yta går att utnyttja och ska utnyttjas. Det finns väldigt mycket olika typer av väggförvaring och förvaring som går att hänga på baksidan av dörrar. Får man dessutom upp så mycket saker från golvet kommer hela hallen att kännas större och mindre stökig. Man behöver inte heller känna att förvaringen på väggen kommer kännas ful, för det finns så mycket fin förvaring nu. Hyllsystem som går ton i ton med hemmet och skoförvaring i neutrala färger och härliga material.

 

Bild: Söstrene Grene

Hur håller man koll på alla sina saker?

För att inte behöva organisera om eller rensa lika ofta, kan man använda sig av olika system när man köper nytt hem. Ett system som fungerar väldigt bra och är väldigt välkänt är, om en ny sak ska in i hemmet, måste en gammal sak ut. Håller man hårt på denna tumregel kommer hemmet snart att kännas lättare och luftigare. Ju mer man sorterar eller väljer bort, desto färre grejer behövs hållas koll på.

 

Topp 3 organiseringstips för en fin hall:

  • Plocka undan direkt, det blir bara jobbigare att plocka undan sakerna senare.
  • Ha inte för mycket saker framme samtidigt, då känns det inte lika plottrigt och stressigt hemma.
  • Lådor, korgar, allt som går att förvara saker i underlättar så mycket när man ska hålla det städa hemma.

Vill du läsa till inredare?

Gå vår inredningsutbildning till Certifierad Inredare som är helt på distans. Välkommen till oss på Design Academy!

Sara Forsberg

En av lärarna på Design Academy