Kolla in årets färg 2022!

Har du spanat in årets färg än? Varje år utser Pantone en färg för året och i år är den riktigt läcker. Den gör sig fantastisk i kombination med ljusa nyanser av trä och växter.

Varje år väljer Pantone ut en ny kulör som sätter färg på året och i år är det en lila färg som drar väldigt vacker åt det blåa. Färgen heter Very Peri eller PANTONE 17-3938 och byggs upp av en periwinkle färg som blandas med lite röda och violetta toner för att ge den mer liv, värme och intensitet. 

En helt ny färg

Very Peri är dessutom den första av “Årets färg” som inte är tagen från befintliga färger hos PANTONE, den är helt ny för i år. Det gör det hela ännu lite roligare och spännande att få använda den i heminredningen.

En färg för hela livet

I och med att Very Peri inte är en pastell lila färg kommer den hålla i sig längre och fungera under längre tid. Inte bara under våren utan den gör sig fin även under sommar, höst och vintern med! Inte heller bara håller den i sig under årets alla säsonger utan den fungerar genom alla livsskeden, alla år från spädbarn till ålderns höst.

Tips på hur du får färgen levande i hemmet

Är du lite osäker på hur du ska få in årets färg i ditt hem? Var inte rädd, du behöver inte måla alla väggar eller byta ut din soffa. Det kan räcka att ta in den som en accent färg. Speciellt om du har ett hem med mycket trä och grönt. Om man väljer att hålla hemmet mer åt det bohemiska och naturliga hållet fyller verkligen Very Peri ut känslan av att det saknas någonting. Det kan räcka med en vas eller några kuddar i den lila kulören för att hemmet ska kännas fullständigt. Föreställ dig själv en bukett brudslöja i en Very Peri lila vas på en ljus träbänk, wow.

Hur matchar man lila?

Den tillhör de tre sekundärfärgerna vilket gör att den gör sig otroligt vacker med både grönt och orange i olika nyanser. Vill du få in den i ditt hem kan du matcha den med lite träfärgat och lite gröna växter. Så det blir en dovare version av färghjulets tre sekundärfärger.

En inspirationskälla

Färgen ska, enligt Pantone, uppmuntra till kreativitet med en glad och pigg attityd och det gör den verkligen! Tycker inte du att den får det att klia i fingrarna av kreativitet? Man vill ju bara sätta igång och pyssla eller göra om hemma.

Vill du läsa till inredare?

Gå vår inredningsutbildning till Certifierad Inredare som är helt på distans. Välkommen till oss på Design Academy!

Sara Forsberg

En av lärarna på Design Academy