Hur lyckas man egentligen med stilleben?

Stilleben kan lyfta ett tomt hörn eller fungera som en extra personlig touch till utrymmet. Det är inte alltid så lätt att få ett stilleben att passa in eller kännas rätt. Därför ska vi nu försöka lista ut hur man egentligen lyckas.

Ett stilleben i inredningen kan verkligen lyfta ett lite tomt hörn eller ge mer liv till bordet. Ofta består stilleben av ljusstakar, skålar, böcker, blommor eller någonting annat du har hemma, eller som du själv vill ha i ditt stilleben.

Udda antal ger balans

Symmetri och jämna antal av saker känns ibland som det mest balanserade man kan nå men så är det inte alltid. Ofta kan ett stilleben med 3 eller 5 ljus kännas mer balanserade än 4 ljus.

När man använder sig av ett ojämnt antal olika komponenter i sitt stilleben vill hjärnan hitta en symmetri som inte finns där, medan med ett ojämnt antal olika komponenter finns det ingen symmetri att hitta. Det gör att hjärnan slappnar av mer och hela intrycket av stillebenet blir lugnare. För många delar i ett stilleben kan dock ge en helt annan känsla av oordning och stress istället.

 

Jobba med nivåer

Ett lyckat stilleben håller sig inte bara på en nivå. Det jobbar med olika höjder och material. På så sätt får ögat leta efter nya detaljer hela tiden. Hela stillebenet får mer liv och energi.

Det är jättefint om alla delar i stillebenet går ton i ton när det kommer till färger samtidigt som en del kan vara ett ljus, en kan vara en skål och en kan vara en liten figur. Så länge det går att se en röd tråd som håller ihop stillebenet.

Låt personligheten skina igenom

Ett stilleben kan lätt bli lite för neutralt och enkelt, vilket också kan vara fint ibland, men det kan bli lite tråkigt. Därför är det väldigt vackert och roligt när personligheten hos den som gjort stillebenet får skina igenom. Det kan vara genom en specifik färgskala eller med minnesvärda objekt.

Gillar du att resa kanske du vill ha en jordglob i ditt stilleben, eller om du gillar att läsa kanske du kan använda dig av dina favoritböcker? Eller varför inte använda en liten vas med favoritblomman i?

solcell inredning

Var ska jag ställa mitt stilleben?

Det kanske kan vara svårare att hitta en plats för stillebenet än att sätta ihop det. När man ska hitta en plats kan det vara viktigt att tänka på om det är komponenter i stillebenet som är känsligt mot solljus eller kanske mot fukt. Dessa känsligheter behöver styra om stillebenet kan stå i fönstret eller kanske i en skuggig del av rummet.

Om det kan stå vart som helst i ett rum är det fint att ställa det på ett bord eller i hörnet av en byrå eller bänk. På så sätt syns det utan att det tar över rummet. Det blir en lagom utfyllnad som ger rummet en personlig och inbjudande känsla.

Vill du läsa till inredare?

Gå vår inredningsutbildning till Certifierad Inredare som är helt på distans. Välkommen till oss på Design Academy!

Sara Forsberg

En av lärarna på Design Academy