Att inreda inför jul

Julen närmar sig med stormsteg och flera av oss har redan börjat småpynta inför jul. Det kan vara allt från att man satt upp utebelysningen till att granen redan är intagen och pyntad. Ibland kan det dock kännas svårt med var man ska börja sin julpyntning och hur man får det så där mysigt som alla andra har det.

Till att börja med är juldekorationer helt en smaksak och väldigt personlighetsanpassat. Med det sagt behöver ingen känna att dennes julpynt är mindre fint än någon annans. Tvärtom, all juldekoration kan vara fin så länge den stylas rätt. Dessutom ligger inte fokus alltid på dekorationerna runt jul utan snarare att vi får samlas tillsammans och fira en magisk högtid.

Använd det du redan har hemma

Så, var ska man börja när man letar julpynt, både hemma och i butiker? Antingen kan du börja med att bestämma dig om du vill dela upp pyntet i olika kategorier såsom advent, jul och nyår, eller om du kanske vill dela upp det i olika teman. Fördelen med att dela upp det man redan har är att man får en tydlig överblick över man har, vad man vill byta ut och vad man saknar. Det man saknar kanske dessutom går att hitta på second handaffärer eller kanske till och med går att göra själv?

Om man bestämmer sig för att dela upp i kategorier som advent, jul och nyår, finns fördelen att allt inte behöver stå framme samtidigt och då känns inte julen och dekorationerna lika överväldigande.

 

Lek runt med nya placeringar

Känner man att det julpynt som finns är bra men lite tråkigt så kan man alltid testa att ställa sakerna på nya och oväntade platser. Tomten som alltid stått vid soffan kanske ska får testa att stå bredvid granen detta år? Ljusstaken som alltid stått i fönstret kanske gör sig fantastisk på matbordet? Dessutom behöver man inte ha framme allt julpynt varje år. När man väljer och vrakar bland pyntet kan man hitta skatter som vanligtvis göms och glöms i mängden.

Våga byta färgskala

Vill man ändå ändra om bland julpyntet i år kanske det är dags att våga satsa på en ny färgskala. Julen förknippas ju väldigt med färgen röd, men den kan faktiskt bli väldigt mycket ibland och då är det inte fel att testa någonting nytt. Varför inte köpa nya julkulor till granen i en blå, beige eller grön färgskala. Färger kan göra oanade saker för julen och även för hemmet.

Ljus som lyser upp i vardagen

Hela vinterhalvåret är väldigt mörkt och rått och då är det riktigt mysigt att satsa på olika typer av belysning. Det kan vara allt från ljusslingor både ute och inne, adventsstjärnor och stakar, till de levande ljusen på borden. När elen är så dyr för de flesta av oss kan det vara värt att testa mer batteridriven belysning eller nyare och mer energisnåla belysningar. Levande ljus är också väldigt bra för både mysfaktorn och plånboken, dock är det väldigt viktigt att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt. 

solcell inredning

Vill du läsa till inredare?

Gå vår inredningsutbildning till Certifierad Inredare som är helt på distans. Välkommen till oss på Design Academy!

Sara Forsberg

En av lärarna på Design Academy