Att hålla ordningen i tvättstugan

Alla kanske inte har en tvättstuga helt till sig själv, men dessa tips du får här kan du applicera även på andra delar av ditt hem för alla har vi nog varit med om att ha det stökigt hemma. När ett rum blir alldeles för stökigt kan det bli väldigt överväldigande och då tar det mer energi än det behöver göra. För att hålla ordning i en tvättstuga kommer du få lite tips och tricks för att det inte ska bli lika överväldigande.

När man vill inreda ett rum med mycket förvaring är det viktigt att inte glömma bort väggar och tak. Det är lätt att bara ställa in möbler på golvet och sen känna sig klar trots känslan att det saknas någonting. En smart och funktionell detalj man kan välja att sätta upp på en vägg eller hängandes från taket i tvättstugan är en klädstång. Där kan man hänga upp skjortor, klänningar och blusar som helst ska torkas på en galge. För om ett klädesplagg tas om hand ordentligt kommer det få ett längre liv. Om allt skulle ligga eller stå på golvet får du mindre golvyta och då känns hela rummet mycket mindre. Det vill vi ju inte, rummet ska ju kännas stort och välkomnande.

Personligt anpassad tvättstuga

För att få en bra arbetsyta i sin tvättstuga kan man slå två flugor i en smäll med att placera en arbetsbänk ovanpå sin tvättmaskin och torktumlare. Viktigt att komma ihåg få är att man kan behöva anpassa höjden på bänken efter sin egna längd. Är du lång kan det vara bra att höja bänken så man slipper ryggont när man står och sorterar eller viker tvätten. Intill bänken kan man dessutom ha en djup och stor diskho, för att kunna skölja eller blötlägga om det behövs, eller om man behöver fylla skurhinken. En tvättstuga behöver inte bara vara ett rum för tvätt av kläder, det kan vara ett rum för tvätt av hela hemmet. Det går finfint att förvara städartiklarna i samma rum som tvätten.

Hitta ditt system för sorteringen av tvätt

Ibland kan det vara svårt att hålla isär den vita och den färgglada tvätten. Då kan det vara smart att ha flera olika tvättkorgar i tvättstugan så de inte blandas ihop under tiden man bygger upp en lagom hög inför tvätten. Det finns dels smarta kortsystem på bland annat Cdon och Amazon. Annars kan man alltid bygga ihop ett eget litet system så det blir precis så som man själv vill ha det.

Din tvätt, dina regler

Ett eget system gör att du själv kan lägga upp din tvättning enligt dina egna regler. På så sätt blir det lite lättare och inte lika omotiverat att tvätta. Det ska ju vara kul att befinna sig i ett rum man inrett själv. Då kanske du kan planera in specifika dagar som du kommer tvätta på. Då kommer det inte heller kännas som allt inte kommer hinnas tvättas i tid. Kanske vill du tvätta flera dagar i veckan eller så räcker det med en dag i veckan.

Bild: IKEA

Var sak på sin plats, “mise en place”

Det är inte bara den smutsiga tvätten som behöver en plats. Allt tvättmedel, tvättpåsar och annat du vill förvara i din tvättstuga behöver också en plats. Med ett förvaringssystem som passar din smak får allt sin egna plats och du slipper tänka på att hålla ordning. Det är ju nästan som magi.

Bild: IKEA

Vill du läsa till inredare?

Gå vår inredningsutbildning till Certifierad Inredare som är helt på distans. Välkommen till oss på Design Academy!

Sara Forsberg

En av lärarna på Design Academy